Schadevrije jaren, hoe zit dat nou?

Ik rij al 5 jaar zonder schade, dan heb ik toch 5 schadevrije jaren?


Vaak krijgen we de vraag hoe het nu precies zit met die schadevrije jaren, hopelijk kunnen we hieronder één en ander verduidelijken. 

 

Schadevrije jaren bouw je alleen op wanneer je een auto, en een autoverzekering, op jouw eigen naam hebt geregistreerd. 

Wanneer je als beginnend bestuurder (met 0 schadevrije jaren) dus een auto op je naam zet en hiermee 5 jaar hebt gereden zonder een schade te claimen dan heb je dus 5 schadevrije jaren op je naam opgebouwd.

Wanneer je echter de auto niet op jouw naam had staan, en dus de verzekering ook niet, dan heb je dus ook geen schadevrije jaren opgebouwd! Deze zijn namelijk niet op jouw naam geregistreerd maar op daadwerkelijke eigenaar van de auto zoals bij de RDW geregistreerd. 

 

Vaak wordt een auto op naam van vader of moeder geregistreerd en gaat één van de kinderen hierin rijden, dit omdat de premie dan lager is want vader/moeder is ouder, heeft al schadevrije jaren, en betaalt dus minder premie. Slim toch? Nee, niet echt. 

Op de meeste autoverzekeringen is namelijk een extra jeugd-eigen risico van toepassing, dit betekent dat er bij schade welke veroorzaakt is door een bestuurder jonger dan 24 jaar er een extra eigen risico in rekening wordt gebracht door de autoverzekeraar. Dit jeugd-eigen risico is (afhankelijk van de maatschappij) vaak al € 1000,-! Bij schade dien je dan de eerste € 1000,- dus zelf te betalen!

Nog een nadeel is dus dat je zelf geen schadevrije jaren opbouwt. Wanneer je dan later je eerste eigen auto op naam zet begin je toch met 0 schadevrije jaren en dus geen (of een lage) no-claimkorting. Dit ondanks dat je misschien al 5 jaar schadevrij hebt gereden...

 

Wat gebeurt er bij een schuldschade?

Iedere schuldschade kost je 5 schadevrije jaren, altijd. Heb je dus 10 schadevrije jaren op je naam, rij je één schuldschade dan hou je nog 5 schadevrije jaren over. Heb je 0 schadevrije jaren en je rijdt een schuldschade, dan kom je op -5 schadevrije jaren te staan. Je hebt dan dus negatieve schadevrije jaren op je naam. Zolang je negatieve schadevrije jaren op je naam hebt staan is het ook niet mogelijk om bij een "standaard" verzekeringsmaatschappij een nieuwe autoverzekering af te sluiten. Met negatieve jaren zal je (normaal gesproken) niet geaccepteerd worden.

 

Wanneer je dus een nieuwe autoverzekering afsluit en je krijgt de vraag hoeveel schadevrije jaren je hebt, let hier dan wel even goed op. Ben je er niet zeker van hoeveel schadevrije jaren je op je naam hebt staan? Neem dan gewoon even contact op met je huidige verzekeraar of kijk even op je huidige polis. Meestal staat het aantal schadevrije jaren wel op de polis vermeld.

 

Vergeet ook niet je oude autoverzekering op te zeggen! Wanneer je een nieuwe autoverzekering afsluit dien je zelf nog je huidige verzekering op te zeggen, wanneer de autoverzekering een jaar heeft gelopen kan je deze (bij de meeste verzekeraars)  met één maand opzegtermijn opzeggen. Hou hier dus ook rekening mee bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering. Doe je dit niet dan kan het zijn dat je de eerste maand een dubbele autoverzekering hebt lopen, zonde van de premie natuurlijk.

 

LET OP:

Wanneer je een nieuwe autoverzekering afsluit en je geeft een verkeerd aantal schadevrije jaren op dan zal je verzekeringsmaatschappij na een aantal weken je polis alsnog aanpassen. Zij kunnen jouw schadevrije jaren dan niet vinden in Roy-data (registratiesysteem voor schadevrije jaren), je polis zal dan gecorrigeerd worden naar het juiste aantal schadevrije jaren. Dit kan dus betekenen dat je premie alsnog omhoog gaat.

Het is dus belangrijk dat je je huidige verzekering opzegt en dat je "oude" verzekeraar jouw schadevrije jaren in Roy-data registreert. 

 

Langer dan 3 jaar geen auto op naam gehad?

Dan zijn de schadevrije jaren welke je daarvoor op je naam had staan waarschijnlijk komen te vervallen. Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen komen ongebruikte schadevrije jaren namelijk na 3 jaar automatisch te vervallen.  

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.


Like ons op facebook!

Wij zijn heel erg blij met iedere like, wil je ons een plezier doen? Klik dan op " vind ik leuk" 

Polisbesparing.nl

Harderwijk

info@polisbesparing.nl

Kvk: 60640898

AFM: 12002830

Bank: NL64 RABO 0181 6993 03